Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
MÉDIATÖRTÉNET
Azonosító
BMEGT43A211
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
4
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi érdemjegy
Kreditszám
5
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Csigó Péter
Beosztása
tudományos munkatárs
Email címe
csigo.peter@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Szociológia és Kommunikáció Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve

Szak: Kommunikáció és médiatudomány alapszak - kötelező tárgyak 2018-tól

Tantárgy szerepe: Kötelező

Ajánlott félév: 3

Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs
Gyenge
Nincs
Párhuzamos
Nincs
Kizáró feltételek
Nincs
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2023.03.29.) az 580251/13/2023 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2023.03.29-től.

Célkitűzések

A kurzus során a médiát két nézőpontból értelmezzük: mint egy folyamatosan átalakuló kommunikációtechnológiai infrastruktúrát és mint társadalmi intézményt. A média társadalmi intézmény, amennyiben állandó funkciókat tölt be a modern társadalmi élet szervezésében. Igazolja és fenntartja a gazdasági-politikai elit hatalmát. Eljuttatja az állampolgárokhoz a létfontosságú híreket. Kulturális élmények és identitások megélését teszi lehetővé. Kijelöli az egyént körülvevő közösségek határait. Lehetővé teszi a tömeges mozgósítást. Hangot ad a közvéleménynek. A média ugyanakkor egy folyamatosan változó kommunikációtechnológiai infrastruktúra is, ami azt jelenti, hogy ezeket az állandó feladatokat új és újabb technológiák, csatornák, platformok közvetítésével látja el. A társadalomszervező funkciók változatlanok, a technológiai apparátus ugyanakkor állandóan átalakulásban van, új módokon működik. A kurzus során először a kommunikációtechnológia fejlődését tekintjük át, majd a propaganda és az újságírás témáin azt mutatjuk be, hogy miben áll a propagandista és az újságíró közötti különbség, s hogy ez a kétféle gyakorlat és szerepfelfogás miként termelődik újra és változik meg a kommunikációtechnológiai platformok átalakulásával.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. A kommunikációs jelenségek tanulmányozásához szükséges társadalomtudományi fogalomkészlet ismerete.
Képesség
  1. Elemzési képesség.
Attitűd
  1. Szakmai és morális hozzáállás.
Önállóság és felelősség
  1. Önállóság
  2. Szakmai normák elfogadás és érvényesítése.

Oktatásmódszertan

Előadás

Tanulástámogató anyagok

  • Szakadát István (2007) Egyben az egész. Budapest, Typotex.
  • Csigó Péter (2009) Konvergens televíziózás. Budapest,L'Harmattan.

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése: A szorgalmi időszakban: interaktív online prezentációkhoz kapcsolódó feladatok elvégzése, konzultációs órák látogatása. Az összes (nyolc) online interaktív tananyagot el kell végezni, ezek minősítése megfelelt vagy kiválóan megfelelt lehet. Elégséges teljesítés: nyolc tananyag megfelelt szintű elvégzése.

Teljesítményértékelési módszerek

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: A két komponens összesített pontszáma alapján számított félévközi jegy. A komponenseknek külön-külön kell elégségest elérniük. Első komponens: 4 megfelelt: elégséges, ezen felül: 1 db kiválóan megfelelt: közepes, 2 k.m.: jó, 3 vagy 4 k.m.: jeles A második komponens értékelése nem formalizálható

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • az előadásokhoz kapcsolódó feladatok elvégzése: 50

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • vizsga: 50

Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége

az előadáshoz kapcsolódó feladatok legalább elégséges szintű abszolválása

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 94-100
Jeles 90–93
75–89
Közepes 60–74
Elégséges 50–59
Elégtelen < 50

Javítás és pótlás

A javítás és pótlás rendjét mindig a hatályos TVSZ szabályozza.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon 56
félév folyamán történő felkészülések 94
összesen 150

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2023.03.13-án. Érvényes 2023.03.13-tól.

A félévben sorra vett témák

az 1920-as és 30-as évek propagandaelméleti klasszikusai, Lasswell, Lippmann és Bernays; a második világháború utáni propagandaelméletei, Chomsky és Ellul; háborús propaganda a jelenben és a múltban - a mai orosz-ukrán háború, az első és második Öbölháború, a vietnami háború kormányzati propagandájának összehasonlítása, a társadalmi ellenállás formáinak összehasonlítása ; antiszemita propaganda a jelenben és a múltban - a Jud Juss, az Ewige Jude és a náci antiszemitizmus összehasonlítása a mai migráns és Soros propagandával; közönségmérés a jelenben és a múltban, a Biklboard lista múltbeli és mai összeállításának elemzése; Hallin-Mancini médiarendszer elmélete, a fejlett világ média és politikai rendszereinek mintázatai a 20. században, és e rendszerek jelenkori amerikanizációja

Előadások témái
1. az 1920-as és 30-as évek propagandaelméleti klasszikusai, Lasswell, Lippmann és Bernays; a második világháború utáni propagandaelméletei, Chomsky és Ellul; háborús propaganda a jelenben és a múltban - a mai orosz-ukrán háború, az első és második Öbölháború, a vietnami háború kormányzati propagandájának összehasonlítása, a társadalmi ellenállás formáinak összehasonlítása ; antiszemita propaganda a jelenben és a múltban - a Jud Juss, az Ewige Jude és a náci antiszemitizmus összehasonlítása a mai migráns és Soros propagandával; közönségmérés a jelenben és a múltban, a Biklboard lista múltbeli és mai összeállításának elemzése; Hallin-Mancini médiarendszer elmélete, a fejlett világ média és politikai rendszereinek mintázatai a 20. században, és e rendszerek jelenkori amerikanizációja

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Szociológia és Kommunikáció Tanszék vezetője hagyja jóvá.