Valtozasok

ALAPADATOK

A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE

Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
SZAKDOLGOZAT 1.
Azonosító
BMEGT43A213
A tantárgy jellege
konzultáció
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
1
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi jegy
Kreditszám
5
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Hamp Gábor
Beosztása
egyetemi docens
Email címe
hamp.gabor@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Szociológia és Kommunikáció Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve

Szak: Kommunikáció és médiatudomány alapszak - kötelező tárgyak 2018-tól

Tantárgy szerepe: Kötelező

Ajánlott félév: 5

Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs
Gyenge
Nincs
Párhuzamos
Nincs
Kizáró feltételek
Nincs
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa 2017 előtti határozatával, következő felülvizsgálat 2021. szeptember.

Célkitűzések

A tantárgy a szakdolgozat elkészítését segíti – a mintatanterv két ilyen tantárgyat biztosít Szakdolgozat 1., és Szakdolgozat 2. az ötödik, illetve hatodik félévben –, hogy elmélyült munka készülhessen a képzés lezárásaként. A Szakdolgozat 2. tanulmányi előfeltétele az egyes sorszámú tárgy teljesítése. A hallgató a választott témával jelentkezik a témavezetőnél. A témavezető segítségével a hallgató elkezdi a szakdolgozati kutatómunkáját. Cél – az egyéni haladási eltéréseket figyelembe véve és mérlegelve –, hogy következő szemeszter elejére végére a Szakdolgozat 1. keretében (a vizsgaidőszakban végzett önálló munkát is beleszámítva) a hallgató - a dolgozathoz szükséges olvasmányok teljes listáját összegyűjtse; - a megíráshoz szükséges olvasmányok nagyobb részét feldolgozza; - ha a dolgozathoz tartozik empirikus kutatás, akkor azt elvégezze, vagy nagyon pontos vizsgálati designnal és ütemtervvel rendelkezzen; - részletes (bekezdésszintű) vázlattal rendelkezzen; és - a dolgozat egy tartalmas részét (bevezetés vagy egy fejezet) legalább első változatban elkészítse. A témavezető az elvárásokat pontosíthatja, és a pontos elvárásokról a hallgatót informálja.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. Kommunikációs és médiajelenségek leírásához szükséges fogalomkészlet ismerete
  2. Társadalomtudományi módszertanok ismerete.
Képesség
  1. Új ismeretek elsajátítására való nyitottság
  2. Jártasság a szakirodalom-kutatásban.
Attitűd
  1. Társadalomtudományi egocentrizmustól való tartózkodás más társadalomtudományok összefüggésében
  2. Önkritikára és önfejlesztésre való nyitottság.
Önállóság és felelősség
  1. Önállóság
  2. Jó nyelvi megformáltságra törekvés a megnyilatkozásokban.

Oktatásmódszertan

A szakdolgozati munka konzultációs keretben zajlik. A hallgató és a témavezető munkájának általános szabályairól a TVSZ és a kari szakdolgozati szabályzat rendelkezik. A speciális elvárásokat a témavezető és a hallgató a félév elején közösen rögzíti. A szabályzatok alapján a hallgató további konzulensi segítséget vehet igénybe akár az intézményen belül, akár kívül.

Tanulástámogató anyagok

  • Tankönyvek, jegyzetek, letölthető anyagok – Books, notes, downloadable materials
  • A szakdolgozati kutatómunkához szüksége szakirodalmi és további ismeretszerzési lehetőségek kijelölése és összegyűjtése a konzultációk keretében történik.
  • Literature and other sources needed for the research and preparation of the thesis are to be specified at the consultations.

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése a következő szintek szerint történik - A jeles értékelés feltétele az önálló, folyamatos, proaktív, pontos, érdemi, elmélyült, kreatív munka, és ennek folyamatos visszacsatolása a konzultációs folyamatba. - A jó értékelés feltétele az önálló, folyamatos, proaktív, pontos, érdemi, elmélyült munka, és ennek folyamatos visszacsatolása a konzultációs folyamatba. - A közepes értékelés feltétele a konzulensi biztatást igénylő folyamatos, pontos, érdemi, önálló munka, és ennek folyamatos visszacsatolása a konzultációs folyamatba. - Az elégséges érdemjegy feltétele a konzulensi biztatással is csak nehezen elvégzett folyamatos, érdemi munka és ennek visszacsatolása a konzultációs folyamatba. A témavezető az általános értékelési szempontrendszert pontosíthatja, és a pontos elvárásokról a hallgatót időben és kimerítően informálja. A témavezetőtől a hallgató folyamatos visszajelzést kap a konzultációs munkájára és a szakdolgozati munka részeredményeire (vizsgálati design, adatgyűjtés, adatfeldolgozás, adatreprezentáció, szövegváltozatok). A visszajelzésnél ajánlott a dolgozat értékelési szempontjai szerint elemezni az elvégzett munkát.

Teljesítményértékelési módszerek

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: A témavezető az általános értékelési szempontrendszert pontosíthatja, és a pontos elvárásokról a hallgatót időben és kimerítően informálja. A témavezetőtől a hallgató folyamatos visszajelzést kap a konzultációs munkájára és a szakdolgozati munka részeredményeire (vizsgálati design, adatgyűjtés, adatfeldolgozás, adatreprezentáció, szövegváltozatok). A visszajelzésnél ajánlott a dolgozat értékelési szempontjai szerint elemezni az elvégzett munkát.

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • :

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles > 95-100
Jeles 85–95
70–84
Közepes 60-69
Elégséges 50–59
Elégtelen < 50

Javítás és pótlás

A javítás és pótlás rendjét mindig a hatályos TVSZ szabályozza. A szakdolgozati felkészülés folyamatos munkát igényel. Az előrehaladásról a témavezetőnek meg kell győződnie a konzultációkon, és erről visszajelzést is kell adnia a hallgatónak. A kiadott feladatok pótlására akkor van lehetőség, ha az nem veszélyezteti a szakdolgozati munkának az adott félévre kitűzött céljainak elérését.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon/konzultáció
félévközi készülés a gyakorlatokra/önálló munka
írásos források önálló feldolgozása
összesen

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes. Érvényes 2017-től.

A félévben sorra vett témák

Előadások témái
1. -

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Szociológia és Kommunikáció Tanszék vezetője hagyja jóvá.