Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
Azonosító
BMEGT55ML05
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
1
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
vizsgaérdemjegy
Kreditszám
3
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Grad-Gyenge Anikó
Beosztása
egyetemi docens
Email címe
grad-gyenge.aniko@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Üzleti Jog Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve

Szak: Számvitel mesterszak 2019/20/1 félévtől

Tantárgy szerepe: Kötelezően választott

Ajánlott félév: 0

Szak: Master of Business Administration MSc 2017/18/1 félévtől

Tantárgy szerepe: Szabadon választható

Ajánlott félév: 0

Szak: Master of Business Administration MSc 2019/20/1 félévtől

Tantárgy szerepe: Szabadon választható

Ajánlott félév: 0

Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs
Gyenge
Nincs
Párhuzamos
Nincs
Kizáró feltételek
Nincs
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2021.11.24.) az 581046/15/2021 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2021.11.24-től.

Célkitűzések

A kurzus az információs társadalomban felmerülő jogi problémák általános és speciális jellemzőit mutatja be, fel-tárja az új társadalmi, gazdasági jelenségekre adott már meglévő szabályozási megoldásokat, és rávilágít a techno-lógiai fejlődésből fakadó szabályozási igénnyel jelentkező társadalmi kockázatokra. A kurzus nem elsősorban a téte-les jog részletes ismertetését célozza, hanem az újabb jelenségek kapcsán azoknak a lehetséges szabályozási eszkö-zöknek a bemutatására vállalkozik, amelyek már ma is rendelkezésre állnak, vagy várhatóan szerepet fognak kapni a szabályozásban. A kurzus hat nagyobb témakör mentén épül fel: tárgyalja az elektronikus kereskedelem szabályo-zási keretét, az adatvédelemre vonatkozó európai és hazai joganyagot, helyet kap az online környezetben a szellemi tulajdon védelme, az információs technológiákkal kapcsolatos kérdések a pénzügyi szabályozásban, valamint a piaci értékláncban megjelenő új szolgáltatásokra vonatkozó szabályozási kérdések közül az online platformokra vonatkozó szabályozási kérdések köre

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. Tisztában van az információs társadalomban a technológiai fejlődéssel összefüggésben lévő alapvető társadalmi kockázatokkal, ezek kezelésére vonatozó szabályozási kérdésekkel.
  2. Tisztában van az információs társadalom szabályozási elveivel, az ehhez kapcsolódó szabályozási eszközökkel különösen az elektronikus kereskedelem, az adatvédelem és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások területén.
  3. Ismeri a szellemi alkotások védelmének tágabb rendszerét, a szerzői jog, az iparjogvédelem és az üzleti titok védelmére vonatkozó szabályozási kereteket.
Képesség
  1. Képes az információs társadalommal összefüggésben megfogalmazható szabályozási kihívások megértésére és társadalmi kontextusban való elhelyezésére.
  2. Képes megkülönböztetni az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó jogi és az egyéb szabályozási eszközöket.
  3. Képes a kritikai gondolkodásra.
Attitűd
  1. Megfelelően tudatos és felelősségteljes gondolkodás jellemzi a technológiai fejlődés eredményeként felmerülő társadalmi kockázatok értékelése során, sokféle forrásból tájékozódik.
  2. Nyitott a kritikus önértékelésre, a tevékenységeken alapuló, aktív tanulási módszerekre, a kísérletező stílusra.
  3. Elfogadja az alapjogi sztenderdek és követelmények érvényesülését.
Önállóság és felelősség
  1. -

Oktatásmódszertan

A tárgy oktatása a szabályozás alapvető rendszerének, a különböző jogterületek összefüggéseinek bemutatására, valamint az egyes problémákat, jelenségeket, konfliktusokat illusztráló jogesetek tárgyalására épül. Az előadások interaktív formában, a hallgatók témakörhöz kapcsolódó kérdései, észrevételei mentén, esetenként gyakorlati ta-pasztalataira építve zajlanak. A jogesetek bemutatását multimédiás oktatási segédanyagok használata segíti.

Tanulástámogató anyagok

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése félév végi, a vizsgaidőszak során teljesítendő írásbeli vizsga alapján történik. A tantárgy teljesítéséhez szükséges a vizsgadolgozat legalább 50% teljesítése.

Teljesítményértékelési módszerek

Félév végi írásbeli vizsga: a tudás, képesség típusú kompetenciaelemeinek komplex, írásos értékelési módja írásbeli dolgozat formájában, a dolgozat állhat tesztkérdésekből, melyek az egyes fogalmak értelmezését és az azok közötti összefüggések felismerését; esszékérdésekből, melyek a lexikális tudást, valamint a szintetizáló képességet vizsgál-ják; a rendelkezésre álló munkaidő 60 perc; A félév folyamán meghatározott résztémákban készített esszékkel többletpontok (összesen 20 pont) szerezhetők, amelynek figyelembevételére a vizsgajegy pontszámában van lehetőség. Az esszé 4-5 oldal, maximum 20 ezer ka-rakter terjedelmű, az akadémiai írás szabályainak megfelelő (lábjegyzetelt, szerkesztett) írásmű. Benyújtására a szorgalmi időszak végéig van lehetőség.

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • összegző tanulmányi teljesítményértékelés: 100
  • pluszfeladatok értékelése: 20

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles > 90-100
Jeles 85–90
76–84
Közepes 64–75
Elégséges 50–63
Elégtelen < 50

Javítás és pótlás

1) A vizsgadolgozat javítása a TVSZ szerinti határidőben történik és a Neptunon keresztül kerül hivatalos köz-lésre. A Tanszék a tesztekbe való betekintés időpontját esetileg, a következő vizsgára jelentkezés határidejére tekintettel teszi közzé. 2) A vizsgán szerzett jegy javítására a TVSZ szerint van lehetőség. 3) A vizsgaidőszakban a TVSZ-nek megfelelő számú vizsgaalkalom meghirdetésére kerül sor. Javasolt az utol-só előtti vizsgaidőpontban az első vizsga megkísérlése.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon 12
vizsgafelkészülés 58
házi feladat 20
összesen 90

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2021.10.04-én. Érvényes 2021.10.04-től.

A félévben sorra vett témák

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő témakörökből áll. Az egyes félévekben meghirdetett kurzusok sillabuszaiban e témaelemeket ütemezzük a naptári és egyéb adottságok szerint.

Előadások témái
1. Bevezető előadás: az információs társadalom és szabályozási kísérletei, az információs társadalomban kiemelkedő jelentőségű alapjogok
2. Az elektronikus kereskedelem szabályozási problémái - egy elavult joganyag kritikája
3. Adatvédelem, információs társadalmi kérdések az egészségügyi szabályozásban - GDPR a gyakorlatban
4. Információs technológiákkal kapcsolatos kérdések a pénzügyi szabályozásban - a fintech kihívás
5. Szellemi tulajdonjogok és az információs technológiák – szerzői- és védjegyjog
6. Az online platformok egyes szabályozási kérdései

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség
Dr. Grad-Gyenge Anikó egyetemi docens grad-gyenge.aniko@gtk.bme.hu
Dr. Nagy Krisztina egyetemi adjunktus nagy.krisztina@gtk.bme.hu
Dr. Mezei Kitti egyetemi adjunktus mezei.kitti@gtk.bme.hu
Dr. Schubauer Petra egyetemi tanársegéd schubauer.petra@gtk.bme.hu

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Üzleti Jog Tanszék vezetője hagyja jóvá.