Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
VÁLLALATI JOG
Azonosító
BMEGT55M011
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
2
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi érdemjegy
Kreditszám
3
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Perecz László
Beosztása
egyetemi tanár
Email címe
perecz.laszlo@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Üzleti Jog Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar– HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve

Szak: Műszaki menedzser mesterszak 2017/18/2 félévtől (Tavaszi féléves kezdés)

Tantárgy szerepe: Kötelező

Ajánlott félév: 2

Szak: Műszaki menedzser mesterszak 2018/19/1 félévtől (Őszi féléves kezdés)

Tantárgy szerepe: Kötelező

Ajánlott félév: 1

Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs/None
Gyenge
Nincs/None
Párhuzamos
Nincs/None
Kizáró feltételek
Nincs/None
A tantárgyleírás érvényessége

Célkitűzések

A tantárgy célja, hogy a gazdászhallgatók számára speciális ismereteket nyújtson a társasági jogról. Az általa közvetített ismeretanyag összeállítását két törekvés motiválta: hogy magánjogi-polgári jogi ismeretekkel támogassa a képzést a gazdasági végzettséggel rendelkező mesterszakos értelmiség számára. Az üzleti életben alapvető, hogy a gazdasági-műszaki szakember is eligazodjon a különböző vállalkozási formák között, rendelkezzen a különböző - társasági formában működő - vállalatok vezetéséhez szükséges alapismeretekkel. A tárgy keretében korszerű társasági jogi ismereteket nyújtunk a hallgatóknak. A tárgy ismeretanyaga ezért több nagyobb egységből áll: A tárgy alapvetően gazdasági státuszjogi (hangsúlyozottan társasági jogi) és cégjogi ismereteket nyújt, a 2013. évi új Polgári Törvénykönyv által megújított szabályozás szerint. Az egyes ismeretterületeket tárgyalva a tantárgy kiemelt figyelmet fordít rá, hogy gondolatmeneteit igyekezzen közelíteni a gazdászhallgatók érdeklődéséhez és ismereteihez.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. Tisztában van a jogi szabályozás társadalmi és gazdasági funkcióival.
  2. Tisztában van az üzleti életet befolyásoló főbb jogterületek alapvető funkcióival.
  3. Ismeri az üzleti életet befolyásoló jogterületek szakpolitikai, gazdasági, üzleti mechanizmusokban megragadható főbb sajátosságait.
  4. Ismeri azokat a releváns megközelítéseket, amelyek bemutatják, hogy milyen hatással vannak a szabályozók a gazdasági élet egyes szegmenseire.
  5. Ismeri az üzleti életre befolyással bíró jogi szabályozás elemzési módszereit, szempontjait.
Képesség
  1. Képes a gyakorlatban az üzleti élet szabályozásainak megfelelő értelmezésére, elhelyezésére.
  2. Képes jogi és gazdasági szempontból elemezni az az egyes gazdasági szereplők szerepét, motivációit, tevékenységét.
  3. Képes egy sokszempontú összefüggésrendszer megragadására, a vizsgált témakör tekintetében a közpolitikai stratégiai tervezés modellezésére.
  4. Képes a kritikai gondolkodásra.
Attitűd
  1. Megfelelően tudatos a gazdaság jogi szabályozásának értékelése során, sokféle forrásból tájékozódik, tudatosan keresi az alternatív megoldásokat.
  2. Nyitott a gazdaság jogi szabályozásáról való gondolkodás során az önreflexióra, a kritikai befogadásra, a kritikai gondolkodásra.
  3. Nyitott a kritikus önértékelésre, a tevékenységeken alapuló, aktív, tanulási módszerekre, a kísérletező stílusra.
Önállóság és felelősség
  1. -

Oktatásmódszertan

Előadások

Tanulástámogató anyagok

  • Sárközy Tamás: Gazdasági Civiljog (várható megjelenés 2019.)
  • Dr. Sárközy Tamás: Szervezetek státuszjoga az új Ptk.-ban. HVG ORAC Kiadó, 2013.

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése félévközi, a félév során teljesítendő kettő írásbeli számonkérés alapján történik. A tantárgy teljesítéséhez szükséges a legalább 50% teljesítés. Az aláírás feltétele a foglalkozások 70%-án való részvétel.

Teljesítményértékelési módszerek

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: A képesség típusú kompetenciaelemeinek komplex, írásos értékelési módja írásbeli dolgozat formájában, a dolgozat állhat tesztkérdésekből, melyek az egyes fogalmak értelmezését és az azok közötti összefüggések felismerését; esszékérdésekből, melyek a lexikális tudást, valamint a szintetizáló képességet vizsgálják; a rendelkezésre álló munkaidő 30-90 perc;

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • Zárthelyik (I-II.): 100

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége

Az aláírás feltétele a foglalkozások 70%-án való részvétel.

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 91-100
Jeles 85–90
76–84
Közepes 63–75
Elégséges 50–62
Elégtelen < 50

Javítás és pótlás

A A vizsgadolgozat (ZH-ák) javítása a TVSZ szerinti határidőben történik és a Neptunon keresztül kerül hivatalos közlésre. A Tanszék a betekintés időpontját esetileg teszi közzé. B Az év közben szerzett jegy javítására a TVSZ szerint van lehetőség.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon 28
felkészülés a teljesítményértékelésre 62
összesen 90

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A félévben sorra vett témák

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő témakörökből áll. Az egyes félévekben meghirdetett kurzusok sillabuszaiban e témaelemeket ütemezzük a naptári és egyéb adottságok szerint.

Előadások témái
1. A vállalati jog fogalma, részterületei, történeti fejlődésmenete Magyarországon. Alapvető jogforrásai.Alapvető gazdaságjogi fogalmak: gazdasági jogalanyiság, jogi személyiség, tulajdonjog, szellemi alkotások joga, szerződés, jogi felelősség a gazdaságban (kártérítési, büntetőjogi, közigazgatás-jogi).A gazdasági társaság fogalma, fajai. Társasági jog az angol-amerikai, illetve a kontinentális franci-német jogcsaládban. A társasági jog fejlődése Magyarországon. A magyar társasági jog alapelvei.A gazdasági társaságok közös szabályai a Ptk.-ban. A diszpozivitás főszabálya. Formakényszer. Alapítási mód. Létszakaszok: módosítás, átalakulás, egyesülés, szétválás, jogutód nélküli megszűnés (végelszámolással, felszámolással, kényszertörléssel).A gazdasági társaságok vezetési rendszerének jogi szabályozása. A taggyűlés, mint stratégiai döntéshozatali fórum. Az ügyvezetés szabályozása - vezető tisztségviselők. Ellenőrzési rendszer: felügyelőbizottság, könyvvizsgáló. Különleges vezetési megoldások (irányító felügyelőbizottság, igazgatótanács, egyszemélyes igazgatóság).A társasági jog határterületeinek szabályozása: cégeljárás-cégnyilvántartás, fizetésképtelenségi jog, értékpapír és tőzsdejog, számviteli jog.Munkajogi alapismeretek. A kollektív munkajog felépítése. A munkaszerződés alapvető szabályai a Munkatörvénykönyvében. A munkajogviszony Mt.-n kívüli szabályozási módozatai.A szerződések általános szabályai. Jognyilatkozat, jogügylet. Az egyoldalú jogügyletek. A szerződés alapvető kellékei. A szerződéskötés folyamata individuális szerződéseknél. A blankettaszerződések. A szerződés érvénytelensége és hatálytalansága. A szerződés teljesítésének biztosítékai. A teljesítés szabályai. A szerződés-szegés fogalma és alapvetőfajai: késedelem, hibás teljesítés, lehetetlenülés. Kellék- és jogszavatosság.Az alapvető gazdasági szerződések. Szerződési típusszabadság és kényszer. Adás-vételi szerződés általános szabályai és különleges fajai. A vállalkozási szerződés általános szabályai és különleges fajai. A megbízási szerződés általános szabályai és különleges fajai, ideértve a bizományi és a közvetítői szerződéseket. Bérlet és más használati kötelmek.Biztosítási szerződés. Polgári jogi társasági szerződés. Új szerződéstípusok a Ptk.-ban: faktoring, lízing, franchise.Jogi felelősség a gazdasági életben. A kártérítési jog alapszabályai. A kártérítéshez közel álló jogintézmények - kártalanítás, megtérítés, az utaló magatartás szabályozása. Közigazgatási jogi felelősségi formák. Gazdasági büntetőjog.A versenyjog fogalma, alapvető területei. Anyagi és eljárási versenyjog. Tisztességtelen versenycselekmények. Kartelltilalom. A gazdasági erőfölénnyel, illetve a monopolhelyzettel való visszaélés tilalma.Jogi eljárások a gazdaságban. A polgári perjog alapszabályai - polgári perek, peren kívüli eljárások. A közigazgatási rendtartás. Választottbírósági eljárás.

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség
Dr. Mezei Kitti
Dr. Schubauer Petra
Dr. Tomasovszky Edit
Dr. Ambrus István

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége