Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
Azonosító
BMEGT55M005
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
2
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi érdemjegy
Kreditszám
2
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Grad-Gyenge Anikó
Beosztása
egyetemi docens
Email címe
grad-gyenge.aniko@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Üzleti Jog Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve
Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs/None
Gyenge
Nincs/None
Párhuzamos
Nincs/None
Kizáró feltételek
Nincs/None
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2022.05.25.) az 580302/7/2022 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2022.05.25-től.

Célkitűzések

A kurzus célja, hogy a hallgatók számára átfogó képet nyújtson a jog tudásalapú gazdasággá, információs társada-lommá alakuló világunkban betöltött szerepéről, a jogi szabályozással érintett főbb területekről. A kurzus a hatá-lyos magyar jog számos területét érinti (adatvédelem, hírközlési és médiajog, szellemi tulajdon védelme), és e kör-ben a jogi szabályozás alapvető céljainak és eszközeinek bemutatására vállalkozik. A tételes jogi szabályok részle-tes be-mutatása helyett nagyobb hangsúlyt fektet az egyes területeken a technológiai fejlődésből fakadó szabályo-zási igénnyel jelentkező jelenségek, konfliktusok bemutatására. Az újabb jelenségek kapcsán azokat a lehetséges szabá-lyozókat és ezek összefüggéseit tárgyalja, amelyek már ma is rendelkezésre állnak, vagy várhatóan szerepet fognak kapni a szabályozásban.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. Tisztában van az információs társadalomban a technológiai fejlődéssel összefüggésben lévő alapvető társadalmi kockázatokkal, ezek kezelésére vonatozó szabályozási kérdésekkel.
  2. Tisztában van az információs társadalom szabályozási elveivel, az ehhez kapcsolódó szabályozási eszközökkel különösen az elektronikus kereskedelem, az adatvédelem és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások területén.
  3. Ismeri a szellemi alkotások védelmének tágabb rendszerét, a szerzői jog, az iparjogvédelem és az üzleti titok védelmére vonatkozó szabályozási kereteket.
Képesség
  1. 1.Képes az információs társadalommal összefüggésben megfogalmazható szabályozási kihívások megértésére és társadalmi kontextusban való elhelyezésére. 2.Képes megkülönböztetni az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó jogi és az egyéb szabályozási eszközöket. 3.Képes a kritikai gondolkodásra.
Attitűd
  1. Megfelelően tudatos és felelősségteljes gondolkodás jellemzi a technológiai fejlődés eredményeként felmerülő társadalmi kockázatok értékelése során, sokféle forrásból tájékozódik.
  2. Nyitott a kritikus önértékelésre, a tevékenységeken alapuló, aktív tanulási módszerekre, a kísérletező stílusra.
  3. Elfogadja az alapjogi sztenderdek és követelmények érvényesülését.
Önállóság és felelősség
  1. -

Oktatásmódszertan

A tárgy oktatása a szabályozás alapvető rendszerének, a különböző jogterületek összefüggéseinek bemutatására, valamint az egyes problémákat, jelenségeket, konfliktusokat illusztráló jogesetek tárgyalására épül. Az előadások interaktív formában, a hallgatók témakörhöz kapcsolódó kérdései, észrevételei mentén, esetenként gyakorlati tapasztalataira építve zajlanak. A jogesetek bemutatását multimédiás oktatási segédanyagok használata segíti.

Tanulástámogató anyagok

  • Az előadások diasorai, rövid összefoglalói, irodalomjegyzék.

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése két zárthelyi dolgozat alapján zajlik. A tantárgy teljesítéséhez szükséges a zárthelyi dolgozatok összesített eredménye alapján a legalább 50%-os teljesítés. A tárgy teljesítéséhez a foglalkozások 70%-án való részvétel elvárás.

Teljesítményértékelési módszerek

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: A zárthelyi dolgozatok: a tudás, képesség típusú kompetenciaelemeinek komplex, írásos értékelési módja írásbeli dolgozat formájában, a dolgozat állhat tesztkérdésekből, melyek az egyes fogalmak értelmezését és az azok közötti összefüggések felismerését; esszékérdésekből, melyek a lexikális tudást, valamint a szintetizáló képességet vizsgálják; a rendelkezésre álló munkaidő 60 perc;

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • részteljesítmény értékelése ZH: 100

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége

A tantárgy teljesítéséhez szükséges a zárthelyi dolgozatok összesített eredménye alapján a legalább 50%-os teljesítés. A tárgy teljesítéséhez a foglalkozások 70%-án való részvétel elvárás.

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 91-100
Jeles 85–90
76–84
Közepes 64–75
Elégséges 50–63
Elégtelen < 50

Javítás és pótlás

A A zh javítása a TVSZ szerinti határidőben történik és a Neptunon keresztül kerül hivatalos közlésre. A Tan-szék a tesztekbe való betekintés időpontját esetileg, a következő vizsgára jelentkezés határidejére tekintettel teszi közzé. B A zh-n szerzett jegy javítására a TVSZ szerint van lehetőség.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon 28
felkészülés a teljesítményértékelésre 32
összesen 90

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A félévben sorra vett témák

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő témakörökből áll. Az egyes félévekben meghirdetett kurzusok sillabuszaiban e témaelemeket ütemezzük a naptári és egyéb adottságok szerint.

Előadások témái
1. Bevezető, jogi és fogalmi alapok
2. Az alapjogok jelentősége az online környezet szabályozásában
3. Hálózatok joga
4. Elektronikus kereskedelem, domainjog
5. Adatvédelem, fogyasztói szerződések
6. Médiajog I.
7. ZH I.
8. Médiajog II.
9. Szerzői jog
10. Iparjogvédelem
11. I.Információs technológiákkal kapcsolatos kérdések a pénzügyi szabályozásban - a fintech kihívás
12. Számítógépes bűncselekmények (cybercrime)
13. Szabályozási kihívások az információs társadalomban, különös tekintettel a mesterséges intelligencia, és az online platformok működéséhez kapcsolódó szabályozási kérdésekre
14. ZH II.

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség
Dr. Mezei Kitti
Dr. Nagy Krisztina
Dr. Schubauer Petra
Dr. Tomasovszky Edit

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége