Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
Hungarian Startup University Program I.
Azonosító
BMEGT55V104
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
2
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi jegy
Kreditszám
2
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Tomasovszky Edit
Beosztása
egyetemi adjunktus
Email címe
tomasovszky.edit@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Üzleti Jog Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve
Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs
Gyenge
Nincs
Párhuzamos
Nincs
Kizáró feltételek
Nincs
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2022.10.26.) az 580768/11/2022 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2022.10.26-tól.

Célkitűzések

A tárgy célja, hogy a hallgatók elsajátítsák a megoldás központú gondolkodásmódot és megismerkedjenek a start upok világával és az azt körülvevő innovációs ökoszisztémával. Megértsék a vállalkozások működési irányelveit, a startup vállalkozások építésének jellemzőit, legfontosabb állomásait, eszközeit és módszereit. A HSUP célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, közös oktatási platformon keresztül. A Hungarian Startup University Programban interaktív, játékos tananyagok, személyre szabott tartalmak segítségével a hallgatók a saját tempójukban tanulhatnak, és a tárgyat kísérő oktatók végig segítik őket.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. A hallgató ismeri a start up működtetésének lényegi aspektusait, ezekről alapvető ismeretekkel rendelkezik.
Képesség
  1. A hallgató képes felismerni a vállalkozás előtt álló alapvető kihívásokat és azok kezelésének technikáira szert tesz. A hallgató tanulmányai végén képes összeállítani one pagert, amely az ötlete sokoldalú bemutatására alkalmas.
Attitűd
  1. A hallgató nyitottá válik az új ötletek megvalósítására, az innovatív gondolkodásra.
Önállóság és felelősség
  1. A hallgató a kurzus során elsajátítja azokat a készségeket, amelyek az ötlet önálló üzleti megvalósításához szükségesek, megtanulja a vállalkozással járó felelősséget – társaiért, az ötletéért.

Oktatásmódszertan

E-learning rendszer (elérhető laptopról, mobiltelefonról vagy bármely más eszközről), amelyben a képzés tematikájához kapcsolódó tananyag, gyakorlófeladatok és modulzáró tesztek szerepelnek. A hallgató önállóan, a saját tempójában tanul. A Tanszék konzultációs alkalmakat biztosít, amikor a kurzus teljesítéséhez kapcsolódó adminisztratív kérdések és szakmai kérdések kerülnek megvitatásra. A vállalkozás a felnőttek társasjátéka. Az, hogy milyen bábuval játszik a hallgató, hogy egy vállalkozáson belül milyen szerepet tölt be, több különböző tényezőtől függ. A HSUP-ban is a pálca választja a varázslót. A program egy szereposztó teszt kitöltésével kezdődik, amelynek alapján javaslatot tesz arra, hogy a startup világ 4 legfontosabb alapítói szerepe (CEO - ügyvezető, CTO – technológiai vezető, projektmenedzser és designer) közül melyikben végezze el a képzést a hallgató. A HSUP bónusztananyagai valódi kincsesbányát jelentenek. A teljes tananyag mellett a szerepnek megfelelően különböző személyre szabott tartalmakkal bővítheti a hallgató a tudását: videókkal, podcastokkal és esettanulmányokkal támogatja a rendszer az előrehaladást. A HSUP-ban a tanulás során tapasztalatpontokat is lehet gyűjteni, így követhető az előrehaladás. Az egyéni fejlődés mellett a közösségi szemléletet is jutalmazza a rendszer, így az együttműködésben aktívan részt vevők közösségi pontokat kapnak. A játékos környezetben a tapasztalatpontok alapján kialakul egy rangsor, amelyben a hallgató követheti saját, de később az egyetem teljesítményét is. Így a hallgatók nemcsak egymással versenyeznek, hanem az egyetemetekért is küzdenek.

Tanulástámogató anyagok

  • A kurzus kötelező irodalma a hsup.nkfih.gov.hu felületen hozzáférhető e-learning felületen elérhető tananyag, valamint az ott és az országos program hivatalos facebook oldalán megosztott videók és hanganyagok.
  • A kurzus ajánlott irodalma az e-learning felületen kiegészítő tananyagként elérhetővé tett írott anyagok, megosz-tott videók és hanganyagok.
  • The compulsory literature of the course is the study material available on the e-larning platform (hsup.nkfih.gov.hu) as well as the videos and audio materials shared on the official Facebook page of the national program.
  • The recommended literature of the course are written materials, shared videos and audio materials made avai-lable as additional study materials on the e-learning platform.

Általános szabályok

Teljesítményértékelési módszerek - Assessment methods Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: A hallgatók a modulzáró vizsgákon (összesen 7 modulzáró vizsga) elért pontszámuk átlaga szerint kapnak ajánlott érdemjegyet. Ez változtatás nélkül kerül elfogadásra a Neptun-rendszerben. Az elkészített onepager tartalma a kurzus teljesítéseként nem kerül értékelésre, így az nem számít bele az érdem-jegybe, azonban annak az előre megadott szerkezet szerinti megléte és feltöltése a HSUP rendszerébe kötelező. A HSUP I. félévének zárásaként a onepagerek értékelése történik meg. A zsűriben a BME valamennyi karának delegált szakembere részt vesz. A zsűri döntésének megfelelően a onepager ösztöndíjat nyerhet, és benyújtója csapatot toborozhat a következő félévi fejlesztéshez. A nem nyert onepagerek benyújtói csatlakozhatnak nyertesek csapataihoz, ilyen módon szintén kaphatnak ösztöndíjat és folytathatják tanulmányaikat. Aki nem kerül be a BME-n kiosztható ösztöndíjak nyerteseinek körébe, szintén csatlakozhat csapathoz, de akár dönthet úgy is, hogy nem folytatja a következő félévben a HSUP II. programmal.

Teljesítményértékelési módszerek

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • Zárthelyik: 100

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 100-100
Jeles 85–90
76–84
Közepes 63–75
Elégséges 50–62
Elégtelen < 50

Javítás és pótlás

A hallgatók a TVSZ-ben megállapított határidők szerint javíthatnak, illetve pótolhatnak modulzáró vizsgákat.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon / vizsgafelkészülés 28
házi feladat elkészítése / Participationof homework 10
vizsgafelkészülés / Preparing for the exam 22
összesen / total 60

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2022.10.10-én. Érvényes 2022.10.10-től.

A félévben sorra vett témák

Subject includes the topics detailed in the course syllabus to ensure learning outcomes listed under 2.2. can be achieved. Timing of the topics may be affected by calendar or other circumstances in each semester.

Előadások témái
1. Mi az innováció? Mi az, hogy startup? Ötletvalidáció Üzleti és pénzügyi tervezésPitch - az ötlet bemutatásaFelkészülés a befektetésrePiacralépésA szellemi tulajdon védelme

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség
Dr. Orbulov Vanda
Dr. Iványi Tamás
Rusz Bertalan
Gémesi Zsolt

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Üzleti Jog Tanszék vezetője hagyja jóvá.