Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
Geopolitikai szimulációs tréning
Azonosító
BMEGT30V103
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
0
Gyakorlat
2
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi érdemjegy
Kreditszám
3
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Bernek Ágnes
Beosztása
egyetemi adjunktus
Email címe
bernek.agnes@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Közgazdaságtan Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU és angol -ENG – Hungarian -HU and English - ENG
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve

Szak: Szabadon választható tárgyak

Tantárgy szerepe: Szabadon választható

Ajánlott félév: 3

Közvetlen előkövetelmények
Erős
nincs/none
Gyenge
nincs/none
Párhuzamos
nincs/none
Kizáró feltételek
nincs/none
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2024.05.29.) az 580439/11/2024 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2024.05.29-től.

Célkitűzések

A tárgy kiemelt célja, hogy a hallgatóknak átfogó tudása legyen a geopolitika elméletének gyakorlatáról, a geostratégia fontosságáról, a világgazdaság és a világpolitika rendszerének működéséről, a nagyhatalmak geopolitikai stratégiáiról és ezek egyes országokra gyakorolt hatásairól. A szimulációs tréning révén a hallgatókhoz közelebb kerülnek a globális hatalmi politikák, s így a hallgatók a világpolitika és világgazdaság eseményei iránt sokkal nagyobb mértékben fognak érdeklődni, majd ennek következtében a világgazdaság és világpolitika híreit és történéseit szakszerűen lesznek képesek értelmezni.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. Ismeri a világgazdaság és a világpolitika működésének alapjait.
  2. Ismeri a nagyhatalmi geopolitikai/goökonómiai stratégiák jelentőségét és ezek hatását a globális, a megaregionális térségi szintekre és a nemzetállami folyamatokra.
  3. Érti a geopolitika elméletének és gyakorlatának összefüggéseit.
  4. Érti az aktuális világpolitikai híreket és ezek hatását a világ gazdasági és politikai rendszerére.
Képesség
  1. Képes értelmezni a nagyhatalmi geopolitikai stratégiákat.
  2. Képes elemezni a „hard power, a „soft power” és a gazdasági úton történő hatalomgyakorlás legfontosabb elemeit.
  3. Képes felmérni azt, hogy a nagyhatalmi geopolitikai stratégiák milyen hatással vannak az egyes országokra.
  4. Képes arra, hogy felmérje azt, hogy az egyes országoknak milyen lehetőségei vannak arra, hogy éljenek a nagyhatalmi stratégiák pozitív lehetőségeivel és ki tudják kerülni (vagy legalábbis csökkenteni tudják) e stratégiák negatív hatásait.
Attitűd
  1. Szakszerűen tudja értelmezni a világgazdasági és világpolitikai folyamatok lokális hatásait.
  2. Szakszerűen tudja értelmezni adott világgazdasági és világpolitikai helyzet jelentőségét.
  3. Aktív munkavállalási évei során és felelős értelmiségiként is képes lesz arra, hogy reálisan értelmezze az aktuális világgazdasági és világpolitikai híreket.
Önállóság és felelősség
  1. Képzettségének megfelelő szakterületén mindig felelőséggel tudja felmérni az aktuális világgazdasági és világpolitikai események munkahelyére történő hatásait.
  2. Ennek révén munkahelyét el tudja helyezni a nemzetközi térben, figyelembe véve a geopolitikai kockázatokat.
  3. Döntéshozóként majd felelőséggel tudja munkahelyének működését különböző térségi szinteken pozícionálni a különböző geopolitikai folyamatok hatásai alapján

Oktatásmódszertan

Interaktív előadás, szimulációs tréning, problémafelvetések, kommunikáció írásban és szóban, IT eszközök és technikák használata, önállóan és csoportmunkában készített feladatok, stratégiák és tervek

Tanulástámogató anyagok

  • A bevezető interaktív előadás prezentációjának az anyaga, amely a megfelelő időpontban a hallgatók által hozzáférhetővé válik.
  • Bernek Ágnes-Andrékó Gábor-Faust Anita-Simon László (2023): 2022 – A geopolitika által uralt világ. Tények, kérdőjelek és tendenciák egy bizonytalan világban. Neumann János Egyetem, Neumann Lapkiadó és Kommunikációs Kft., Budapest. ISBN: 978-615-6435-29-3
  • Agnes Bernek (2021): Geopolitics of Central and Eastern Europe in the 21st Century. From the Buffer Zone tot he Gateway Zone. Peter Lang GmbH, Berlin. 239.p. ISBN: 978-3-631-81915-9. ISSN: 2199-028X.
  • Bernek Ágnes (2018): Közép- és Kelet-Európa a 21. század geopolitikai/geoökonómiai stratégiáiban. A 20. század Nyugat és Kelet közötti ütközőzónájától a 21. század eurázsiai hídtérségéig. Akadémiai Kiadó, Budapest. ISBN: 978-963-454-198-1
  • Agnes Bernek (2015): The „Grand Chessboard” of the 21st Century Geopolitical Strategies of the Multi-polar World. Nemzetbiztonsági Szemle/National Security Review MMXV. III. évf. Különszám/2015 – Special Issue/2015 (HU ISSN 2064-3756) pp. 5-28.
  • Bernek Ágnes (2014): 21. századi geopolitikai stratégiák – Az ortodox geopolitika újjászületése és az egyre fokozódó biztonsági kockázatok. Nemzetbiztonsági szemle, II. évf. 3. szám, (HU ISSN 2064-3756) pp. 18-46

Általános szabályok

A tanulási eredmények értékelése komplex módon irányul a vizsgált geopolitikai helyzet ismeretére, a csoportstratégiák és az egyéni stratégiák összeállítására, valamint a szimulációs tréning alkalmain való aktív részvétel minősítésére. A geopolitikai szimulációs tréning három alkalommal (mindegyik alkalom 8 óra) tömbösített formában kerül megtartásra. A geopolitikai szimulációs tréningen min. 15 max. 20 fő vehet részt, így a hallgatói létszámkorlát meghatározó. A gyakorlatokon való részvétel kötelező, a kurzus teljesítésének feltétele a három tömbösített alkalmon lévő személyes jelenlét.

Teljesítményértékelési módszerek

A tanulási eredmények értékelése a következő három pillérre épül: (1) a vizsgált geopolitikai helyzet ismeretének számonkérése 45 perc időtartamú írásbeli teszt formájában a szimulációs tréning 2. napján, (2) a szimulációs tréning 2. és 3. napjára a csoportstratégia (10 oldal) és az egyéni stratégia (5 oldal) összeállítása, (3) a szerepnek megfelelő egyéni aktivitás értékelése a szimulációs tréning 2. és 3. napján

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • a vizsgált geopolitikai helyzet ismeretét számonkérő írásbeli teszt: 20
  • a 2. tréning napra készített csoportstratégia: 20
  • 2. tréning napra készített egyéni stratégia: 10
  • a 3. tréning napra készített csoportstratégia: 20
  • a 3. tréning napra készített egyéni stratégia: 10
  • az egyéni aktivitás mérése a 2. és 3. tréning napon: 20
  • Összesen: 100

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége

A tanulmányi teljesítményértékelés legalább 50%-os teljesítése.

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 90-100
Jeles 85-89
73-84
Közepes 61-72
Elégséges 50-60
Elégtelen 0-49

Javítás és pótlás

1. A vizsgált geopolitikai helyzet ismeretét számonkérő írásbeli teszt a pótlási időszakban díjmentesen pótolható, javítható. Javítás esetén az új eredmény a régit minden esetben felülírja. 2. Amennyiben az 1) pont szerinti pótlással sem tud a hallgató elégtelentől különböző érdemjegyet szerezni, úgy – szabályzatban meghatározott díj megfizetése mellett – második alkalommal ismételten kísérletet tehet az eredményes teljesítésre. 3. A szimulációs tréning 2. és 3. napjára készített stratégiák és a szimulációs tréning három alkalmán való részvétel nem pótolható. Amennyiben a hallgató a szimulációs tréning három alkalma közül valamelyiken nem vesz részt, akkor a kurzus teljesítése nem lehetséges.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel kontakt órákon 24
félévközi készülés a kontakt órákra 20
Prezentáció készítése 16
Házidolgozat készítése 30
Összesen 90

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2024. 05.06-án. Érvényes 2024.05.06-tól.

A félévben sorra vett témák

Egy adott világpolitikai helyzet/esemény geopolitikai értelmezése. Egy adott világpolitikai helyzet/esemény hátterében álló földrajzi, történelmi és geopolitikai tényezők összefüggései. Egy adott térség kiemelt jellemzői, világpolitikai és világgazdasági fontossága. Egy adott térség fontossága az infrastrukturális, a logisztikai és a vállalati értéktermelési láncokban. A nagyhatalmak geostratégiáinak hatása (és ezek összefüggése) a vizsgált térségre. A vizsgált térség országainak vonatkozásában az önálló geostratégiák kidolgozásának és ezek megvalósításának realitásai. A világpolitika és a világgazdaság komplex összefüggésrendszere.

Előadások témái
1. Egy adott világpolitikai helyzet/esemény geopolitikai értelmezése.
2. Egy adott világpolitikai helyzet/esemény hátterében álló földrajzi, történelmi és geopolitikai tényezők összefüggései.
3. Egy adott térség kiemelt jellemzői, világpolitikai és világgazdasági fontossága.
4. Egy adott térség fontossága az infrastrukturális, a logisztikai és a vállalati értéktermelési láncokban.
5. A nagyhatalmak geostratégiáinak hatása (és ezek összefüggése) a vizsgált térségre.
6. A vizsgált térség országainak vonatkozásában az önálló geostratégiák kidolgozásának és ezek megvalósításának realitásai.
7. A világpolitika és a világgazdaság komplex összefüggésrendszere.

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Közgazdaságtan Tanszék vezetője hagyja jóvá.