Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
INFOKOMMUNIKÁCIÓ ÉS SZELLEMI TULAJDON JOGA
Azonosító
BMEGT55ML10
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
1
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
vizsga
Kreditszám
3
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Grad-Gyenge Anikó
Beosztása
egyetemi docens
Email címe
grad-gyenge.aniko@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Üzleti Jog Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve
Közvetlen előkövetelmények
Erős
Nincs
Gyenge
Nincs
Párhuzamos
Nincs
Kizáró feltételek
Nincs
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2022.10.26.) az 580768/11/2022 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2022.10.26-tól.

Célkitűzések

A kurzus az információs társadalomban felmerülő jogi problémák általános és speciális jellemzőit mutatja be, feltár-ja az új társadalmi, gazdasági jelenségekre adott már meglévő szabályozási megoldásokat, és rávilágít a technológiai fejlődésből fakadó szabályozási igénnyel jelentkező társadalmi kockázatokra. A kurzus nem elsősorban a tételes jog ismertetését és annak számonkérését célozza, hanem az újabb jelenségek kapcsán azoknak a lehetséges szabályo-zóknak és ezek összefüggéseinek bemutatására vállalkozik, amelyek már ma is rendelkezésre állnak, vagy várhatóan szerepet fognak kapni a szabályozásban. A tárgy alapvetően az infokommunikációt helyezi középpontba, amely jogon kívüli fogalom, de a jog több területe kapcsolódik hozzá. Mivel a tárgy címe kiemeli a szellemi tulajdonjogokat, ezért e jogterületnek hangsúlyos szerepet kell szánni. A Válallkozásfejlesztés és innováció specializáció jellegéből fakadóan a tárgy körében érinteni kívánjuk mindazokat a jogterületeket, amelyek egyszerre relevánsak az infokommunikáció szempontjából és kapcsolódhatnak a szellemi tulajdonjogok témájához. Ilyenek az elektronikus kereskedelmi, valamint a platformok szabályozásával, továbbá az adatvédelemmel kapcsolatos kérdések. E területekkel keresztben fekszenek azok a szellemi tulajdonjogi témák, ame-lyek az innovációs specializáció fókuszában is állhatnak (üzleti titok, know-how, szabadalmi oltalom, szerzői jogi kérdések). A kurzus hat nagyobb témakör mentén épül fel: tárgyalja az elektronikus kereskedelem szabályozási keretét, az adat-védelemre vonatkozó európai és hazai joganyagot, helyet kap az online környezetben a szellemi tulajdon védelme, valamint a piaci értékláncban megjelenő új szolgáltatásokra vonatkozó szabályozási kérdések közül az online plat-formokra vonatkozó szabályozási kérdések köre

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. 1. Tisztában van az információs társadalomban és azon belül a szellemi tulajdonjogoknak a technológiai fejlődéssel összefüggésben lévő alapvető társadalmi kockázatokkal, ezek kezelésére vonatozó szabályozási kérdésekkel.
  2. 2. Tisztában van az információs társadalom szabályozási elveivel és azon belül a szellemi tulajdonjogoknak, az eh-hez kapcsolódó szabályozási eszközökkel különösen az elektronikus kereskedelem, az adatvédelem és az informáci-ós társadalommal összefüggő szolgáltatások területén.
  3. 3. Ismeri a szellemi alkotások védelmének tágabb rendszerét, a szerzői jog, az iparjogvédelem és az üzleti titok
  4. védelmére vonatkozó szabályozási kereteket
Képesség
  1. 1.Képes az információs társadalommal és azon belül a szellemi tulajdonjogokkal összefüggésben megfogalmazható szabályozási kihívások megértésére és társadalmi kontextusban való elhelyezésére.
  2. 2.Képes megkülönböztetni az információs társadalommal összefüggő és azon belül a szellemi tulajdonjogokkal kap-csolatos szolgáltatásokra vonatkozó jogi és az egyéb
  3. szabályozási eszközöket.
  4. 3.Képes a kritikai gondolkodásra.
Attitűd
  1. 1.Megfelelően tudatos és felelősségteljes gondolkodás jellemzi a technológiai fejlődés eredményeként felmerülő
  2. társadalmi kockázatok értékelése során, sokféle forrásból tájékozódik.
  3. 2. Nyitott a kritikus önértékelésre, a tevékenységeken alapuló, aktív tanulási módszerekre, a kísérletező stílusra.
  4. 3. Elfogadja az alapjogi sztenderdek és követelmények érvényesülését.
Önállóság és felelősség
  1. -

Oktatásmódszertan

A tárgy oktatása a szabályozás alapvető rendszerének, a különböző jogterületek összefüggéseinek bemutatására, valamint az egyes problémákat, jelenségeket, konfliktusokat illusztráló jogesetek tárgyalására épül. Az előadások interaktív formában, a hallgatók témakörhöz kapcsolódó kérdései, észrevételei mentén, esetenként gyakorlati tapasz-talataira építve zajlanak. A jogesetek bemutatását multimédiás oktatási segédanyagok használata segíti.

Tanulástámogató anyagok

  • Az előadások diasorai, tanszék által kiadott témavázlatok, irodalomjegyzék.

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése félév végi, a vizsgaidőszak során teljesítendő írásbeli vizsga alapján történik. A tantárgy teljesítéséhez szükséges a vizsgadolgozat legalább 50% teljesítése, valamint a foglalkozások legalább 70%-án való részvétel.

Teljesítményértékelési módszerek

Félév végi írásbeli vizsga: a tudás, képesség típusú kompetenciaelemeinek komplex, írásos értékelési módja írásbeli dolgozat formájában, a dolgozat állhat tesztkérdésekből, melyek az egyes fogalmak értelmezését és az azok közötti összefüggések felismerését; esszékérdésekből, melyek a lexikális tudást, valamint a szintetizáló képességet vizsgál-ják; a rendelkezésre álló munkaidő 60 perc; A félév folyamán meghatározott résztémákban készített esszékkel többletpontok (összesen 20 pont) szerezhetők, amelynek figyelembevételére a vizsgajegy pontszámában van lehetőség. Az esszé 4-5 oldal, maximum 20 ezer karak-ter terjedelmű, az akadémiai írás szabályainak megfelelő (lábjegyzetelt, szerkesztett) írásmű. Benyújtására a szor-galmi időszak végéig van lehetőség.

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • :

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • összegző tanulmányi teljesítményértékelés: 100
  • pluszfeladatok értékelése: 20

Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége

A tantárgy teljesítéséhez szükséges a vizsgadolgozat legalább 50% teljesítése, valamint a foglalkozások legalább 70%-án való részvétel.

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 91-100
Jeles 85-90
76-84
Közepes 64-75
Elégséges 50-63
Elégtelen 0-49

Javítás és pótlás

1) A vizsgadolgozat javítása a TVSZ szerinti határidőben történik és a Neptunon keresztül kerül hivatalos köz-lésre. A Tanszék a tesztekbe való betekintés időpontját esetileg, a következő vizsgára jelentkezés határidejére tekintettel teszi közzé. 2) A vizsgán szerzett jegy javítására a TVSZ szerint van lehetőség. 3) A vizsgaidőszakban a TVSZ-nek megfelelő számú vizsgaalkalom meghirdetésére kerül sor. Javasolt az utol-só előtti vizsgaidőpontban az első vizsga megkísérlése.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon 12
vizsgafelkészülés 78

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2022.10.10-én. Érvényes 2022.10.10-től.

A félévben sorra vett témák

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő témakörökből áll. Az egyes félévekben meghirdetett kurzusok sillabuszaiban e témaelemeket ütemezzük a naptári és egyéb adottságok szerint

Előadások témái
1. Bevezető előadás: az információs társadalom és szabályozási kísérletei, az információs társadalomban kiemelkedő jelentőségű alapjogok
2. Az elektronikus kereskedelem szabályozási problémái - egy elavult joganyag kritikája
3. Adatvédelem, információs társadalmi kérdések az online piaci szolgáltatásokban - GDPR a gyakorlatban
4. Szellemi tulajdonjogok és az információs technológiák – szerzői jog
5. Szellemi tulajdonjogok és az információs technológiák – védjegyjog
6. Az online platformok egyes szabályozási kérdései

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Üzleti Jog Tanszék vezetője hagyja jóvá.