Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
PROJEKTFELADAT
Azonosító
BMEGT20A053
A tantárgy jellege
konzultációs tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
0
Gyakorlat
8
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi érdemjegy
Kreditszám
10
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Sebestyén Zoltán
Beosztása
egyetemi docens
Email címe
sebestyen.zoltan@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve
Közvetlen előkövetelmények
Erős
Szakszeminárium, Közgazdaságtan I., Vállalati rendszerelemzés/Seminar, Economics I., Enterprise systems analysis
Gyenge
Semmi/None
Párhuzamos
Semmi/None
Kizáró feltételek
Semmi/None
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2023.03.29.) az 580251/13/2023 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2023.03.29-től.

Célkitűzések

A Projektfeladat komplex jellegű, közel azonos arányú műszaki és menedzsment ismereteket igénylő gyakorlat-orientált feladat. A konzultációkkal segített önálló kutatómunka keretében a tanult ismeretek és készségek fel-használása, kutatói munka módszerére vonatkozó ismeretek elmélyítése, alkalmazása, a téma elméleti és gyakorlati hátterének bemutatása, az elvégzett munkáról önálló dolgozat készítése, annak szóbeli bemutatása, valamint a szakdolgozat előkészítése történik meg. Lehetséges, hogy a projektfeladat egy valós vállalati projekt team tagjaként elvégzett feladatot jelent. Ebben az esetben egyértelműen ki kell derülni, hogy a feladat teljesítése során mi a hallgató munkája.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. A hallgató rendelkezik az üzleti tudományok alapvető, átfogó fogalmainak, elméleteinek, tényeinek, nemzetgazdasági és nemzetközi összefüggéseinek ismeretével, a releváns gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
  2. Birtokában van az alapvető információ-gyűjtési, matematikai és statisztikai elemzési módszereknek.
  3. Ismeri a projektben, teamben, munkaszervezetben való együttműködés, a projekt vezetés szabályait és etikai normáit.
  4. Birtokában van a gazdaságtudomány alapvető szakmai szókincsének anyanyelvén.
Képesség
  1. A hallgató a tanult elméletek és módszerek alkalmazásával tényeket és alapvető összefüggéseket tár fel, rendszerez és elemez, önálló következtetéseket, kritikai észrevételeket fogalmaz meg, döntés-előkészítő javaslatokat készít, döntéseket hoz rutin- és részben ismeretlen - hazai, illetve nemzetközi - környezetben is.
  2. Alkalmazni tudja a gazdasági problémák megoldásának technikáit, a probléma megoldási módszereket, ezek alkalmazási feltételeire és korlátaira tekintettel.
  3. A fogalmi és elméleti szempontból szakszerűen megfogalmazott szakmai javaslatot, álláspontot szóban és írásban, magyar és idegen nyelven, a szakmai kommunikáció szabályai szerint prezentálja.
Attitűd
  1. A hallgató a minőségi munkavégzés érdekében problémaérzékeny, proaktív magatartást tanúsít, projektben, csoportos feladatvégzés esetén konstruktív, együttműködő, kezdeményező.
  2. Fogékony az új információk befogadására, az új szakmai ismeretekre és módszertanokra, nyitott az új, önálló és együttműködést igénylő feladatok, felelősségek vállalására. Törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére, ebben munkatársaival való együttműködésre.
  3. Befogadó mások véleménye, az ágazati, regionális, nemzeti és európai értékek iránt (ide értve a társadalmi, szociális és ökológiai, fenntarthatósági szempontokat is).
Önállóság és felelősség
  1. A hallgató az elemzésekért, következtetéseiért és döntéseiért felelősséget vállal.
  2. Felelősséget vállal a munkával és magatartásával kapcsolatos szakmai, jogi, etikai normák és szabályok betartása terén.
  3. Projektek, csoportmunkák, szervezeti egységek tagjaként a rá eső feladatokat önállóan, felelősséggel végzi.

Oktatásmódszertan

A tanulmányi munka feladatkiírásból, feladatkiírás elfogadásából, konzultációkból, dolgozatból és szóbeli prezentációból áll.

Tanulástámogató anyagok

  • A kutatómunkához szükséges szakirodalmi és további ismeretszerzési lehetőségek kijelölése és összegyűjtése a konzultációk és önálló munka keretében történik. Egyéb, az oktató által kiadott oktatási segédletek a tárgy Moodle oldalán. (https://edu.gtk.bme.hu)

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése a konzultációk, a dolgozat és szóbeli prezentáció formájában történik.

Teljesítményértékelési módszerek

A. A szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: Az érdemjegy megszerzésének követelménye a rendszeres konzultáció, az értékelhető írásbeli dolgozat elkészítése a megadott határidőre és a szóbeli prezentáción való részvétel (prezentációval). A szóbeli prezentáció feltételei: kapcsolatfelvétel a témavezetővel, a konzultációs lapon igazolt legalább minimum öt konzultáció (a szorgalmi időszak során), a dolgozat feltöltése. Folyamatos konzultáció a félév során a konzulens által meghatározott időpontokban. A szóbeli prezentációt a személyes jelenlét, a prezentációs anyag(ok), az előadás felépítése, az előadás tartalma, a felmerült kérdések kezelése, és az időkezelés szempontjából pontozzák az értékelők.

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • dolgozat: 70
  • prezentáció: 30
  • összesen: 100

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • :

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 92-100
Jeles 88-92
75-87
Közepes 62-74
Elégséges 50-61
Elégtelen 0-49

Javítás és pótlás

A javítás és pótlás rendjét mindig a hatályos TVSZ szabályozza.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a konzultációkon 28
kutatás elvégzése 172
dolgozat megírása és prezentálása 100
összesen 300

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2023.03.13-án. Érvényes 2023.03.13-tól.

A félévben sorra vett témák

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő tematikai blokkokból áll. Projektfeladat tantárgyat felvett hallgatók feladatkiírása és teljesítése az érintett tanszéken történik. A témacsoportokat, feladatokat a tanszékek hirdetik meg a 5. szemeszter elején. A téma megismerése és a korábbi, a képzés során szerzett ismeretek további elmélyítése • A képzés jegyzetén, kötelező irodalmán való túllépés, illetve Projektfeladattal párhuzamosan futó tantárgy esetén a problématerülethez kapcsolódó fejezet feldolgozása. • (Hazai és idegen nyelvű) tudományos forrásokra támaszkodás. Elsősorban nívós (magas tudománymetriai adatokkal rendelkező) folyóiratok cikkeit és a témában meghatározó könyveket kell feldolgozni. Az irodalomkutatás módjának megismerése • A megismert szakirodalomban foglaltak önálló, saját megfogalmazása • Az adatbázisok használatának elsajátítása A hivatkozás módjának elsajátítása A projektfeladat „műfajának” megismerése • Fogalmazási, dolgozatfelépítési, stílusbeli elvárások megismerése • A formai sablonban előírt formátumú, szabályos szakszöveg írásának elsajátítása A vállalat témához kapcsolódó szervezeti egységeinek, tevékenységeinek bemutatása • A dolgozat kutatási kérdéseihez (feldolgozandó problémáihoz) kapcsolódó folyamat megismerése, a területen dolgozó szakemberek felkutatása, információ gyűjtése. • Amennyiben nincs még vállalati kapcsolat, akkor ennek agilis keresése (a konzulensnek aktívan és rendszeresen be kell számolni, hol és milyen formában megy a vállalati kapcsolatok lehetőségeinek feltárása, erre egy teljes félév rendelkezésre áll). A Szakdolgozat megkezdéséhez már elengedhetetlen a vállalati kapcsolat megléte. Szakdolgozat lehetőségeinek ismertetése

Előadások témái

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség
A témákat kiíró oktatók.

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék vezetője hagyja jóvá.