Programme: Master of Business Administration MSc from 2017/18 Term 1
Subject Role: Compulsory for the specialisation
Recommended semester: 2
Programme: Master of Business Administration MSc from 2018/19 Term 1
Subject Role: Compulsory for the specialisation
Recommended semester: 4
Programme: MBA Master’s Programme - Production and Service Analytics specialisation
Subject Role: Compulsory for the specialisation
Recommended semester: 4
Objectives
The aim of the course is to discuss decision-making problems related to production and service processes aimed at optimal operation, based on the basics acquired in the framework of the subject of Production and Service Management. The first part of the course handles with some basic models of preparing a production plan and determining the optimal product structure. Then it reviews the basics of material requirements planning to enable the plan to be carried out and the cost analysis options that can be performed with the MRP system. Finally, it discusses the classical basic problem of service systems, the possibility of reducing latency, and the possibilities of analyzing cost / time relationships using queuing relationships.
Academic results
Knowledge
- Know the modern, theoretically demanding mathematical-statistical and modeling methods of problem detection-definition and- solving, information collection- processing, also know their limitations.
Skills
- Define independent, new conclusions, original ideas and solutions, are able to apply demanding analysis and modeling methods, to develop strategies for solving complex problems, to make decisions.
- Develop an individual opinion based on their own analysis and are able to represent it in a debate.
Attitude
- Are open and receptive for new results in economics and practice.
- Are interested in the results and solutions of related disciplines, open for networking.
Independence and responsibility
- Independently select and apply relevant problem-solving methods in areas relevant organizational policy, strategy and management point of view
- Perform economic analysis, decision preparation and consulting tasks independently.
Teaching methodology
Lectures, calculations, optional exercises individually or in teams
Materials supporting learning
- Koltai T.: Termelésszervezés, oktatási segédlet, 2019
- Egyéb, az oktatók által kiadott oktatási segédletek (https://edu.gtk.bme.hu)
- Koltai T.: Termelésmenedzsment, Typotex, 2006
- Koltai T.: A termelésmenedzsment alapjai II., Műegyetemi Kiadó, 2003
General Rules
A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése a vizsgaidőszakban írásbeli vizsgával történik.
Performance assessment methods
A. Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részletes leírása: - B. Vizsgaidőszakban végzett teljesítményértékelés (vizsga) A vizsga elemei: 1. írásbeli teljesítményértékelés: a félév során érintett témakörök elméleti hátterének és gyakorlati alkalmazásának ellenőrzése. A vizsgán elérhető 100 pont nagyobb részt a számítási példák megoldásával (85%), kisebb arányban az elméleti kérdésekre adott válaszokkal (15%) szerezhető meg.
Percentage of performance assessments, conducted during the study period, within the rating
Percentage of exam elements within the rating
- írásbeli vizsga: 100%
- összesen: 100%
Conditions for obtaining a signature, validity of the signature
Az aláírás megszerzésének nincs feltétele.
Issuing grades
% | |
---|---|
Excellent | 96-100-100 |
Very good | 90–95 |
Good | 75–89 |
Satisfactory | 60–74 |
Pass | 45–59 |
Fail | 0-44 |
Retake and late completion
A TVSZ szabályainak megfelelően
Coursework required for the completion of the subject
Nature of work | Number of sessions per term |
---|---|
részvétel a kontakt tanórákon | 14×2=28 |
félévközi készülés a gyakorlatokra | 0 |
felkészülés a teljesítményértékelésekre | 0 |
házi feladat elkészítése | 0 |
kijelölt írásos tananyag önálló elsajátítása | 62 |
vizsgafelkészülés | 60 |
összesen | 150 |
Approval and validity of subject requirements
0
Topics covered during the term
A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő tematikai blokkokból áll.
Lecture topics | |
---|---|
1. | Az aggregált termeléstervezés alapfogalmai. A "Termeléstervezési" esettanulmány bevezetése. |
2. | Lineáris termeléstervezési feladatok optimális megoldása. |
3. | Termeléstervezési feladatok optimális megoldása Excel segítségével. |
4. | Az optimális megoldás érzékenységvizsgálat: célfüggvényegyütthatók elemzése. |
5. | Az optimális megoldás érzékenységvizsgálat: jobboldali paraméterek elemzése. |
6. | A lineáris termeléstervezési modellek alkalmazási területei, általános modellek. |
7. | Az anyagszükséglet-tervezési rendszer lényege és adatbázisának szerkezete. Az MRP alapszámításai. Az MRP és a nyomásos jellegű anyagáram (Push rendszer). |
8. | Gazdaságos rendelési tételnagyság az MRP rendszerben. Tételnagyság számítási szabályok. |
9. | Biztonsági készletek és kapacitáskorlát figyelembevétele a szükséglettervezésnél. |
10. | A sorállási rendszerek, mint az ütemezési feladatok sztochasztikus változata. A sorállási rendszerek osztályozása. |
11. | Alapösszefüggések. Ütemezés prioritási szabályok esetén. |
12. | Feladatok termelő és szolgáltató rendszerek sorállási modellekkel való vizsgálatára. A modellek alkalmazásának feltételei és korlátai. |
Additional lecturers
Name | Position | Contact details |
---|---|---|
Approval and validity of subject requirements
0
0