Verziók

I. TANTÁRGYLEÍRÁS
II. TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK
III. RÉSZLETES TANTÁRGYTEMATIKA
ALAPADATOK
CÉLKITŰZÉSEK ÉS TANULÁSI EREDMÉNYEK
A TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
TEMATIKAI EGYSÉGEK ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK
Tantárgy neve
Körforgásos gazdaság
Azonosító
BMEGT42V106
A tantárgy jellege
kontaktórás tanegység
Kurzustípusok és óraszámok
Típus
óraszám
Előadás
2
Gyakorlat
0
Laboratórium
0
Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségértékelés) típusa
félévközi érdemjegy
Kreditszám
2
Tantárgyfelelős
Neve
Dr. Bartus Gábor
Beosztása
egyetemi adjunktus
Email címe
bartus.gabor@gtk.bme.hu
Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék
A tantárgy weblapja
A tantárgy oktatásának nyelve
magyar - HU
A tantárgy tantervi szerepe, ajánlott féléve

Szak: Szabadon választható tárgyak

Tantárgy szerepe: Szabadon választható

Ajánlott félév: 0

Közvetlen előkövetelmények
Erős
-
Gyenge
-
Párhuzamos
-
Kizáró feltételek
-
A tantárgyleírás érvényessége
Jóváhagyta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsa (2021.11.24.) az 581046/15/2021 iktatószámon hozott határozatával, amely érvényes 2021.11.24-től.

Célkitűzések

A tantárgya célja a hallgatók megismertetése a társadalmi-gazdasági anyag- és területhasználat jellemzőivel és kör-nyezeti hatásaival, a körforgásos gazdaság ideájával és eszközeivel, valamint a hulladékgazdálkodás környezetgaz-dasági elméletével és az erre vonatkozó környezetpolitikai gyakorlatokkal, különösen az Európai Unió és Magyaror-szág szabályozásával. A kurzus során kitekintést adunk a körforgásos gazdaság vállalati alkalmazásának lehetősé-geire is.

Tanulmányi eredmények

Tudás
  1. - Rendelkezik a makroökonómia termelési tényezőkre vonatkozó részeinek elméleti ismereteivel és gyakorlati alkal-mazhatóságára vonatkozó tudással.
  2. - Ismeri a körforgásos gazdaság különböző értelmezési koncepcióit, elméletét.
  3. - Ismeri az anyag- és területhasználatra vonatkozó szakpolitikák makro szintű horizontális eszközeit.
  4. - Ismeri jellemző indikátorait, az értékelés jellemző módjait.
  5. - Ismeri a vállalati körforgásos gazdaság menedzsment gyakorlatának fő jellegzetességeit.
Képesség
  1. - A tanult elméletek és módszerek alkalmazásával tényeket és alapvető összefüggéseket tár fel, rendszerez és elemez, önálló következtetéseket, kritikai észrevételeket fogalmaz meg, döntés-előkészítő javaslatokat készít, döntéseket hoz rutin- és részben ismeretlen - hazai, illetve nemzetközi - környezetben is.
  2. - Értelmezi mérnöki vagy menedzseri hivatásának, tevékenységének lehetséges anyaghasználati következményeit, az esetlegesen felmerülő problémák kezelésére, megoldására képes releváns körforgásos gazdasági alternatívákat létrehozni.
  3. - Képes a gazdasági és technológiai folyamatok komplex következményeinek meghatározására.
  4. - Alkalmazni tudja a gazdasági problémák megoldásának technikáit, a probléma megoldási módszereket, ezek al-kalmazási feltételeire és korlátaira tekintettel.
  5. - Képes együttműködni más szakterületek képviselőivel.
Attitűd
  1. - A minőségi munkavégzés érdekében problémaérzékeny, proaktív magatartást tanúsít, kezdeményező.
  2. - Fogékony az új információk befogadására, az új szakmai ismeretekre és módszertanokra, nyitott az új, önálló és együttműködést igénylő feladatok, felelősségek vállalására. Törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére.
  3. - - Nyitott az adott munkakör, munkaszervezet, vállalkozás tágabb gazdasági, társadalmi környezetének változásai iránt, törekszik a változások követésére és megértésére.
  4. - - Befogadó mások véleménye, az ágazati, regionális, nemzeti és európai értékek iránt (ide értve a társadalmi, szociális és ökológiai, fenntarthatósági szempontokat is).
Önállóság és felelősség
  1. - Az elemzésekért, következtetéseiért és döntéseiért felelősséget vállal.
  2. - Felelősséget vállal a munkával és magatartásával kapcsolatos szakmai, jogi, etikai normák és szabályok betartása terén.

Oktatásmódszertan

Előadások, kommunikáció írásban és szóban, IT eszközök és technikák használata.

Tanulástámogató anyagok

  • A kurzus alapvető tananyaga egy több cikkből és tanulmányból álló válogatás, amit az új eredmények megjelenésé-vel folyamatosan frissítünk. Az anyagok elektronikusan minden hallgató számára elérhetők, letölthetők.
  • The core curriculum of the course is a selection of several articles and research papers, which are constantly updated as new results appear. The materials are available and downloadable for all students.

Általános szabályok

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények értékelése az írásbeli összegző teljesítményértékeléseken muta-tott teljesítmény alapján történik.

Teljesítményértékelési módszerek

Szorgalmi időszakban végzett összegző tanulmányi teljesítményértékelés: két db írásbeli zárthelyi dolgozat. A zárthelyi dolgozatok feleletválasztós tesztek: a fogalomhasználat pontosságát, az alapvető tételek, összefüggések helyes ismeretét és az alapvető tételek alkalmazásának készségét mérik.

Szorgalmi időszakban végzett teljesítményértékelések részaránya a minősítésben

  • írásbeli teljesítmény-értékelés – 1. zh: 50%
  • írásbeli teljesítmény-értékelés – 2. zh: 50%
  • összesen: 100%

Vizsgaelemek részaránya a minősítésben

  • -: -

Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége

-

Érdemjegy-megállapítás

%
Jeles 92% felett-100
Jeles 85–92%
70–85%
Közepes 55-70%
Elégséges 40-55%
Elégtelen 40% alatt

Javítás és pótlás

Mindkét zárthelyi a pótlási héten a TVSZ általános előírásai szerint pótolható, javítható.

A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka

Munka jellege Munkaórák száma
részvétel a kontakt tanórákon 14×2=28
a következő tanórára való egyéni felkészülés 13x1=13
felkészülés a zárthelyikre 19
összesen 60

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Kari Hallgatói Képviselet véleményezése után jóváhagyta dr. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes 2021.11.08-án. Érvényes 2021.11.08-tól.

A félévben sorra vett témák

A 2.2. pontban megfogalmazott tanulási eredmények eléréséhez a tantárgy a következő tematikai blokkokból áll. Az egyes félévekben meghirdetett kurzusok sillabuszaiban e témaelemeket ütemezzük a naptári és egyéb adottságok szerint.

Előadások témái
1. Bevezetés: a körforgásos gazdaság (circular economy) problémái, kérdései, valamint vizsgálatának módszerei – A „Körforgásos gazdaság” kurzus helye és kapcsolódásai más, a karon oktatott környezetgazdaságtani és fenntartható fejlődésről szóló tantárgyakhoz. A természeti erőforrások, a környezet állapota – A természeti erőforrások túlhasználatának antropogén okai – A társadalmi anyagáram és az antropogén területhasználat jellemzői. A körforgásos gazdaság normatív ideája – Megoldások a társadalmi anyagáram problémáinak megoldására (horizontális áttekintés). Fenntartható fogyasztás – Szolgáltatásalapú és megosztásos gazdaság. Az integrált hulladékgazdálkodás (IHG) koncepciója és eszközei. A körforgásos gazdaság közgazdaságtani problémái: a területhasználat és az anyaghasználat ára. A körforgásos gazdaságra való áttérés intézményi ösztönzői. A körforgásos gazdaságot segítő környezetpolitikai beavatkozások lehetséges formái (a szabályozás elmélete). A szabályozás gyakorlata (1): az Európai Unió politikái és jogszabályai a körforgásos gazdaság és a hulladékgazdálkodás területén. A szabályozás gyakorlata (2): Magyarország. A szabályozás gyakorlatának egyes érdekességei a hazai települési szilárd hulladékok példáján. A körforgásos gazdaság vállalati jó gyakorlatai.

További oktatók

Név Beosztás Elérhetőség
- - -

A tantárgykövetelmények jóváhagyása és érvényessége

A Tantárgyi adatlap I. és II. részén túli III. részét az érintett szak(ok) szakfelelőse(i)vel való egyeztetés alapján az 1.8. pontban megjelölt Környezetgazdaságtan Tanszék vezetője hagyja jóvá.